Home » Blog » Deeprelax Yoga Nidra » De kracht van Yoga Nidra
De kracht van Yoga Nidra.

De kracht van Yoga Nidra

door | 10 okt, 2023 | Ademhaling, Deeprelax Yoga Nidra, Fibromyalgie

Yoga Nidra is een krachtige helende ontspanningstechniek die steeds populairder wordt en biedt talloze voordelen voor de beoefenaar, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Tegenwoordig ervaren veel mensen stress. Stress hoeft niet perse slecht te zijn, een beetje stress kan soms ook stimulerend werken. Een probleem wordt het wanneer de stress chronisch is. Dit zorgt namelijk voor een verhoging van het hormoon cortisol, wat van invloed is op verschillende hersenfuncties. Daardoor kun je angstig worden, last krijgen van stemmingswisselingen of zelfs erger. Daarnaast maakt stress de mens kwetsbaar voor allerlei aandoeningen, zoals chronische pijn of ziektes.

Vooral waneer je struggelt met stress door chronische (pijn)klachten kan Deeprelax Yoga Nidra erg fijn zijn voor meer ontspanning en dat je beter leert om te gaan met de pijn.

Tijdens een begeleidende sessie mag je opladen en ont-stressen op een dieper bewustzijnsniveau. Ook wordt het zelfbewustzijn vergroot. In dit blog ga ik dieper in op wat Yoga Nidra is, hoe het is ontstaan, hoe het werkt en welke voordelen het met zich meebrengt (dus ook bij chronische pijnklachten zoals fibromyalgie).

Wat is Yoga Nidra?

Veel mensen denken dat ze ontspannen zijn wanneer ze een boek lezen of televisie kijken. Maar dan komt je systeem toch niet helemaal tot rust, want je wordt nog steeds geprikkeld door wat je ziet en/of hoort.

Yoga Nidra staat bekend als de “slaap van de yogi’s” en bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet, Yoga betekent ‘verbinden’ en Nidra betekent ‘slaap’. Anders dan bij andere yogavormen, neem je maar een enkele houding aan. Namelijk dat je in principe tijdens de beoefening stil en ontspannen op je rug ligt en je luistert naar een stem die je door de verschillende fases van de oefening leidt.

Het is een systematische methode van geleide meditatie naar een diepe ontspanning, die tot doel heeft het lichaam en de geest volledig te laten rusten terwijl je toch bewust blijft. Het is een staat van diepe ontspanning, weg van alle prikkels, die vergelijkbaar is met de toestand tussen waken en slapen. Je balanceert dus op het lijntje tussen waken en slapen.

De geschiedenis!

Yoga Nidra zoals we die vandaag kennen, werd rond 1950 voor het eerst geïntroduceerd door Swami Satyananda Saraswati. Hij baseerde zijn techniek op oude teksten uit de Tantrische filosofie, samen met zijn eigen ervaringen. Hij ontwikkelde een gestructureerde methode om deze diepe ontspanning toegankelijk te maken voor mensen van alle achtergronden en levensstijlen.

Hoe werkt het?

Wanneer je Yoga Nidra beoefend en langzaam gaat ontspannen, gaan de hersengolven bewegen van beta-, via de alfa- naar de theta-staat en komen uiteindelijk in de langzaamste frequentie: de delta-staat. Dit stelt ons dus in staat om in een hele diepe bewuste ontspanning te komen tussen waken en slapen.
De Theta- en Delta-staat van de hersenen zorgen er, samen met alle ademhalings- en focus oefeningen, voor dat lichaam en hersenen zich in een relatief korte tijd heel diep kunnen herstellen.

Zoals ik hierboven al schreef wordt Yoga Nidra in principe beoefend terwijl je op je rug ligt in savasana (lijkhouding) met de ogen gesloten. Je luistert vervolgens naar een stem die je door de verschillende fases van de oefening leidt.

Voordelen:

1. Stressvermindering
2. Verbeterde slaapkwaliteit
3. Emotionele balans
4. Ontspanning
5. Bevordert de totale gezondheid: fysiek, mentaal en emotioneel
6. Herstelt de energiebalans
7. Vergroot de concentratie, focus en helderheid

Voordelen bij chronische pijnklachten:

1. Verbeterde stemming
2. Bewustzijn van het lichaam
3. Pijnverlichting

Het is echter belangrijk op te merken dat Yoga Nidra geen vervanging is voor medische behandelingen en bij twijfel over de beoefening is het altijd belangrijk te overleggen met de (huis)arts. Ook kan een individuele ervaring variëren, zodat niet iedereen dezelfde mate van verlichting ervaart.
Yoga Nidra is wel een hele fijne aanvullende ontspanningsmethode om te leren beter met chronische pijn om te gaan.

Hoe kun je Yoga Nidra te beoefenen?

Wil je Yoga Nidra proberen? Zorg dan dat je een ruimte hebt die stil is en waar je de komende 30 tot 45 minuten (afhankelijk van hoelang de oefening duurt) niet gestoord wordt. Ga in een comfortabele positie op een yogamat of op bed liggen. Het enige nadeel van het liggen op bed is wellicht dat je makkelijker in slaap kunt vallen, doordat je te ontspannen wordt. Lukt liggen op je rug niet, zoek dan een houding die voor jou comfortabel is voor de duur van de oefening.

Het is fijn wanneer je zorgt dat je het zelf warm genoeg hebt, trek eventueel een trui of vest en een paar warme sokken aan, en leg een deken over je heen. Een kussentje onder je hoofd en misschien ook onder je knieën is prettig. Volg de instructies van de begeleiding en laat jezelf volledig ontspannend. Neem jezelf ook voor regelmatig te oefenen om zo de volledige voordelen van Yoga Nidra te ervaren.

Online of via apps zijn er veel begeleide Yoga Nidra audio’s te vinden. Maar als lezer van dit blog wil ik je graag gratis één van mijn Deeprelax Yoga Nidra audio’s aanbieden. In mijn Yogastudio heb ik de afgelopen jaren naar tevredenheid van veel deelnemers, héél véél Deeprelax Yoga Nidra workshops mogen gegeven. Een aantal ervan heb ik inmiddels opgenomen als audio.

Hieronder kun je deze aanvragen!

 

Conclusie

Yoga Nidra is een krachtige en diepgaande techniek voor diepe ontspanning en herstel. Uit eigen ervaring kan ik zeggen zeker effectief bij chronische pijnklachten, in mijn geval fibromyalgie. Met zijn wortels in oude yogische tradities en zijn moderne toepassingen, biedt het een scala aan voordelen voor de beoefenaar, variërend van stressvermindering tot verbeterde slaap en emotioneel welzijn tot pijnvermindering. Of je nu veel ervaring hebt of nieuw bent in de wereld van yoga, Yoga Nidra is een waardevolle oefening die kan bijdragen aan je algehele welzijn. Dus, ga ervoor, ontdek het en laat jezelf volledig ontspannen!

Warme groet, 
Monica

Over Monica

In mijn blogs geef ik je wat meer informatie over Yoga, ademhaling & gezondheid!

Gerelateerde artikelen

Ademcoaching

Ademcoaching

Adem is de levenskracht van ieder mens en belangrijk voor je gezondheid. Iedere cel van het menselijk lichaam heeft zuurstof nodig voor groei en herstel. Maar liefst 95% van ons gedrag is onbewust, zo ook onze ademhaling. Maar je kunt je ademhaling wel bewust beïnvloeden.
Door spanning in het lichaam, benut je je ademhalingssysteem niet volledig. Soms ademen mensen te snel, te hoog, teveel of te diep en ervaren een opgejaagd, vermoeid of duizelig gevoel, je hebt last van hyperventilatie, burn-out, je slaapt slecht, je bent constant moe of ervaart lichamelijke klachten.

lees verder
Wat te doen bij fibromyalgie!

Wat te doen bij fibromyalgie!

Uit eigen ervaring weet ik dat het leven met fibromyalgie een uitdaging kan zijn en dat niet iedereen de klachten hetzelfde ervaart. Maar het betekent niet dat je je leven volledig moet laten beheersen door de klachten. Hoewel er geen genezing is voor fibromyalgie, zijn er verschillende benaderingen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

lees verder
Het belang van een goede en gezonde ademhaling (bij pijn door fibromyalgie).

Het belang van een goede en gezonde ademhaling (bij pijn door fibromyalgie).

Ademen is een automatische functie van ons lichaam, maar hoe vaak sta je eigenlijk stil bij de manier waarop je ademt? En heb jij enig idee hoe vaak jij per dag ademt?

Een goede en gezonde ademhaling (functioneel ademen) kan echter een groot verschil maken voor je algehele welzijn, hoe je je fysiek, mentaal en emotioneel voelt. In dit blogartikel ga ik je in het kort wat meer vertellen over een goede en gezonde ademhaling en wat de voordelen van een rustige buikademhaling zijn!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

E-Book Lief zijn voor je lijf!

Ontvang mijn gratis E-book: Lief zijn voor je lijf! Zet je adem in bij pijn door fibromyalgie.

Download mijn gratis E-book door je e-mail achter te laten en je kunt meteen beginnen met lezen!

Ook word je toegevoegd aan mijn maillijst: voor informatie over mijn praktijk & Online Academie.

Je hebt met succes het E-book aangevraagd! Kijk in je mail om het E-book te downloaden.

Tweet
Share
Share
Pin