Home » Blog » Fibromyalgie » Wat te doen bij fibromyalgie!
Wat te doen bij fibromyalgie.

Wat te doen bij fibromyalgie!

door | 6 jul, 2023 | Fibromyalgie

Uit eigen ervaring weet ik dat het leven met fibromyalgie een uitdaging kan zijn en dat niet iedereen de klachten hetzelfde ervaart. Maar het betekent niet dat je je leven volledig moet laten beheersen door de klachten. Hoewel er geen genezing is voor fibromyalgie, zijn er verschillende benaderingen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

In dit blog laat ik zien hoe Yin Yoga, ademhalingsoefeningen, aanpassingen in leefstijl en acceptatie kunnen bijdragen aan het verminderen van de klachten bij fibromyalgie. Laten we samen kijken naar wat je nog wél kunt doen!

 

1. Yin Yoga voor ontspanning en pijnverlichting:

YIN Yoga is een rustige en zachte vorm van yoga die zich richt op het rekken van het diepergelegen bindweefsel en het vergroten van de flexibiliteit. Deze vorm van yoga kan helpen bij het verminderen van pijn, stijfheid en spanning die vaak voorkomen bij fibromyalgie. Door het aannemen van diverse zittende en liggende houdingen, met behulp van kussens en dekens voor ondersteuning, stimuleer je de gewrichten en het bindweefsel, waardoor de doorstroming verbeterd. Dit kan leiden tot ontspanning en verlichting van pijn.

 

2. Ademhalingsoefeningen voor stressvermindering:

Stress kan een negatieve invloed hebben op de symptomen van fibromyalgie. Het beoefenen van ademhalingsoefeningen kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van kalmte en ontspanning te bevorderen. Een diepe buikademhaling, waarbij je rustig inademt en langzaam uitademt via je neus, kan de hartslag verlagen en het zenuwstelsel kalmeren. Het regelmatig beoefenen van ademhalingsoefeningen kan je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties en de impact ervan op je lichaam te verminderen.

 

3. Aanpassingen in leefstijl:

Naast YIN Yoga en ademhalingsoefeningen, zijn er ook enkele aanpassingen in de leefstijl die kunnen helpen bij het verminderen van fibromyalgieklachten. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en activiteiten te doseren. Het vinden van een goede balans tussen activiteit en rust is essentieel. Het is ook belangrijk om gezond te eten en drinken, om regelmatig te bewegen (hoeft echt niet in de sportschool, wandelen of zwemmen is juist heel goed om te doen) en om voldoende te rusten en te slapen. Daarnaast kan het nuttig zijn om bewust te worden van stressfactoren en te deze te verminderen, bijvoorbeeld door het beoefenen van ontspanningstechnieken (bv. mindfulness of meditatie), het stellen van realistische doelen en indien mogelijk het creëren van een ondersteunend netwerk van familie en vrienden.

 

4. Acceptatie:

Ook acceptatie is erg belangrijk. De meeste mensen accepteren fibromyalgie niet en gaan vechten tegen de klachten. Ook begrijpelijk, want je wilt dit niet en je wilt er controle over krijgen. Maar …… dan maak je het alleen maar erger. Je lichaam staat continue AAN en dit werkt het herstelproces tegen. Ik noem dit ook een herstelproces, want je kunt de klachten echt verbeteren!

De continue focus op klachten kost ook ontzettend veel energie, dit heeft natuurlijk ook invloed op je werk en de omgang met je partner, kinderen, familie enz. Door de lichamelijk klachten en het gebrek aan energie, wordt het een vicieuze cirkel. Je gaat nog minder bewegen, gaat meer piekeren, je voelt je niet fijn en er ontstaat stress en frustratie enz. Daardoor kunnen de lichamelijke klachten nog meer toenemen.

Hoewel fibromyalgie uitdagingen met zich meebrengt, is het echt mogelijk om de klachten te verbeteren door een verandering van leefstijl. Te leren omgaan met stress, onrust en pijn. Kijken naar wat je wel kunt doen en niet alleen naar wat niet meer mogelijk is.

En vooral ook lief te zijn voor jezelf!
 

Mocht je graag begeleiding willen hebben van een coach, je bent van harte welkom in mijn praktijk of ga op zoek naar een leefstijlcoach bij jou in de buurt. Binnenkort is ook mijn online ademcoach programma klaar, speciaal voor vrouwen met fibromyalgie. Maar natuurlijk zijn deze oefeningen goed voor iedereen!

Wil je meer lezen over het inzetten van je ademhaling bij pijn door fibromyalgie? Het veranderen van leefstijl en YIN yoga. Vraag dan mijn GRATIS E-book aan.

Wil je eerst wat meer informatie over de inhoud van het E-book, lees dan hier verder: praktijksukha.nl/ebook/

Warme groet, 
Monica

Over Monica

In mijn blogs geef ik je wat meer informatie over Yoga, ademhaling & gezondheid!

Gerelateerde artikelen

Het belang van een goede en gezonde ademhaling (bij pijn door fibromyalgie).

Het belang van een goede en gezonde ademhaling (bij pijn door fibromyalgie).

Ademen is een automatische functie van ons lichaam, maar hoe vaak sta je eigenlijk stil bij de manier waarop je ademt? En heb jij enig idee hoe vaak jij per dag ademt?

Een goede en gezonde ademhaling (functioneel ademen) kan echter een groot verschil maken voor je algehele welzijn, hoe je je fysiek, mentaal en emotioneel voelt. In dit blogartikel ga ik je in het kort wat meer vertellen over een goede en gezonde ademhaling en wat de voordelen van een rustige buikademhaling zijn!

lees verder
De kracht van Yoga Nidra

De kracht van Yoga Nidra

Yoga Nidra is een krachtige helende ontspanningstechniek die steeds populairder wordt en biedt talloze voordelen voor de beoefenaar, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Tegenwoordig ervaren veel mensen stress. Stress hoeft niet perse slecht te zijn, een beetje stress kan soms ook stimulerend werken. Een probleem wordt het wanneer de stress chronisch is. Dit zorgt namelijk voor een verhoging van het hormoon cortisol, wat van invloed is op verschillende hersenfuncties. Daardoor kun je angstig worden, last krijgen van stemmingswisselingen of zelfs erger. Daarnaast maakt stress de mens kwetsbaar voor allerlei aandoeningen, zoals chronische pijn of ziektes.

Tijdens Yoga Nidra mag je opladen en ont-stressen op een dieper bewustzijnsniveau. Ook wordt het zelfbewustzijn vergroot. In dit blog ga ik dieper in op wat Yoga Nidra is, hoe het is ontstaan, hoe het werkt en welke voordelen het met zich meebrengt (ook bij chronische pijnklachten zoals fibromyalgie).

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

E-Book Lief zijn voor je lijf!

Ontvang mijn gratis E-book: Lief zijn voor je lijf! Zet je adem in bij pijn door fibromyalgie.

Download mijn gratis E-book door je e-mail achter te laten en je kunt meteen beginnen met lezen!

Ook word je toegevoegd aan mijn maillijst: voor informatie over mijn praktijk & Online Academie.

Je hebt met succes het E-book aangevraagd! Kijk in je mail om het E-book te downloaden.

Tweet
Share
Share
Pin