Home » Blog » YIN Yoga » YIN is Less ∞ less is more
YIN yoga is waardevol tijdens sessies bij Praktijk Sukha.

YIN is Less ∞ less is more

door | 12 mei, 2022 | YIN Yoga

Voordelen van YIN yoga in het kort:

1. Vermindert stress

2. Bevordert concentratie

3. Versoepelt en herstelt het lichaam (gewrichten en bindweefsel)

4. Toegankelijke vorm van Yoga

5. Rustgevend en kalmeert het zenuwstelsel

6. Ervaren bewust gebruik ademhaling

7. Super combi met een Yang sport (bv hardlopen)

 

YIN betekent ‘Your Inner Nature’.

Yin Yoga: je maakt contact met jouw lichaam en doordat je de tijd neemt om even stil te staan en naar binnen te kijken, ben je meer aanwezig in het moment, in jouw lichaam en in jouw gevoel. Daardoor ontstaat er een verbinding tussen lichaam en geest.

YIN yogahoudingen zijn gericht op het versterken en versoepelen van de gewrichten en bindweefsel. Door de yogapositie langer (3 tot 5 min.) aan te houden, krijgt je lichaam de tijd om in de yogahouding te komen, zoals die bij jouw lichaam past.

In tegenstelling tot de meer dynamische vormen van yoga is het doel van YIN Yoga niet het versterken of activeren van de spieren, maar juist deze te ontspannen. Je hebt alle tijd om spierspanning los te laten, ruimte en stretching in het bindweefsel toe te laten, te voelen en je adem zijn natuurlijke weg te laten volgen. Het bindweefsel wordt gehydrateerd en de energie (chi) kan weer gaan stromen.

Weerstand

Je kunt weerstand loslaten door er niet voor weg te lopen, maar door er in aanwezig te zijn. Bij YIN Yoga verken en verleg je op een zachte manier je grenzen. Er wordt alle tijd genomen de houdingen diep te laten doorwerken. Het is een rustige meditatieve yogavorm waarbij de nadruk ligt op loslaten.

YIN Yoga is onder andere geschikt voor mensen met een zittend beroep, mensen die herstellend zijn van een blessure of als je graag een rustige yogavorm wilt beoefenen. Ook is het geschikt voor mensen met fibromyalgie; artritis; artrose; rug, nek en schouderklachten; hoofdpijn enz. Daarnaast is het een prima aanvulling voor mensen die veel sporten of actievere yogavormen beoefenen.

YIN yogahoudingen

De YIN yogahoudingen worden dan ook op een passieve, maar wel intensieve manier beoefend. Een meditatieve yogastijl die voornamelijk uit zittende of liggende poses bestaat, waarin je het bindweefsel van je lichaam herstelt, mobieler en soepeler maakt. De effecten die het volgen van YIN Yogalessen op mensen kunnen hebben zijn: ontspanning; ruimte ervaren in hoofd, borst, buik, onderrug, heiligbeen en heupen; verbetering adem- en slaappatroon; kalmering van het zenuwstelsel.

Tijdens hevige stressperiodes of zelfs een burn-out, kan deze Yoga vorm je helpen de klachten te verminderen of zelfs te bestrijden. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest zorgt voor een goed herstel.

Daarom is YIN voor mij een waardevol onderdeel tijdens de coaching sessies.

Paul Grilley over Yin yoga

In zijn boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice legt Grilley dat verschil uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.’ De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren.

‘Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.’

Over Monica

In mijn blogs geef ik je wat meer informatie over Yoga, ademhaling & gezondheid!

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

E-Book Lief zijn voor je lijf!

Ontvang mijn gratis E-book: Lief zijn voor je lijf! Zet je adem in bij pijn door fibromyalgie.

Download mijn gratis E-book door je e-mail achter te laten en je kunt meteen beginnen met lezen!

Ook word je toegevoegd aan mijn maillijst: voor informatie over mijn praktijk & Online Academie.

Je hebt met succes het E-book aangevraagd! Kijk in je mail om het E-book te downloaden.

Tweet
Share
Share
Pin